Nevoia de podologie a aparut, cu siguranta,odata cu sprijinul piciorului pe pamant. Chiar daca in ultimele decenii podologia a fost recunoscuta si apreciata, ea era deja cunoscuta cu mult timp in urma.

In Egiptul antic existau personane specializate in ingrijirea piciorului.Dovada sta faptul ca s-au descoperit mumii a caror unghii erau colorate si lipseau obisnuitele bataturi.

Pornind de aici a existat podologia de-a lungul istoriei intr-un fel sau altul.In Imperiul Roman, in cadrul bailor romane, oamenii se bucurau de tratamente speciale de picioare.

In Grecia antica, in vremea lui Homer, preotii au fost si primii doctori care tratau picioarele.Hipocrat a fost primul care a descoperit o malformatie a piciorului si a recomandat manipulari si incaltaminte corectoare , iar Galen a creat leacuri pentru bataturi.

In Evul Mediu medicatia a fost saracita, deoarece cunostintele au fost pastrate exclusiv de clerici. Existau doua tipuri de chirurgi: „cu toga” (studiau la universitati, unde au aparut si primele tratate referitoare la ulcere sau fracturi), si chirurgii-frizeri, cei care invatau in manastiri si biserici si se ocupau de partea practica, adica scos bataturi si dinti oamenilor umili, fara resurse.

In Spania regilor catolici, in 1477, s-a trecut la o organizare a profesiilor in domeniul sanatatii.Existau -doctorii- care efectuau tratamente, -chirurgii- tratau prin suturi si frizerii- pentru scos dinti, bataturi si aplicat bandaje.

In sec. XVI- XVII incepe marea dezvoltare in medicina.Podologia (pedichiura) ramane in mainile frizerilor.Exista chiar un dispret pentru procedurile manuale, satirizate de poeti.

In Spania, Filip al V-lea,in sec.XVIII , obliga frizerii sa efectueze studii de anatomie si disectie.De asemenea in Anglia se ofereau servicii de ingrijire a picioarelor.Se cunoaste faptul ca incaltamintea nu era personalizata, nu existau diferentieri pe numar.

Franta regilor Ludovic al IV-a, Ludovic al V-lea ,Louis al VI-lea a impus moda pantofilor ingusti si cu toc si implicit o noua patologie a picioarelor. Acum a aparut prima lucrare scrisa de podologie: „Arta vindecarii picioarelor, tratarea negilor si bataturilor”.

In 1888 a aparut in Spania prima lege care reglementa cabinetul podologului.

In Statele Unite a aparut in 1895 prima Organizatie de Podiartie din lume, la New York, iar in 1912 prima scoala de profil in Chicago-Illinois. In 1939 Asociatia Medicala Americana recunoaste in mod official Chiropodia.

In Romania a aparut pentru prima data, in 2015 , Asociatia de Podiatrie, la Cluj. Asociatia de Podiatrie si-a propus sa devina membru al Federatiei Internationale a Podiatrilor in 2016, urmand astfel sa fie reprezentata in cadrul organizatiei, care in prezent numara 29 de tari la nivel mondial. Asociatia are intre obiective recunoasterea profesiei in tara si crearea unui cadru legal de formare de personal in acest domeniu de activitate.

Call Now Button