Bulevardul Dimitrie Cantemir, Nr. 15, Bl. 9, Sc. 6, Ap. 191, Sector 4, București

Picior diabetic

Unele persoane cu diabet nu stiu ca au un risc crescut de probleme la nivelul piciorului. Complicatiile piciorului sunt cele mai serioase si costisitoare complicatii ale unui picior diabetic. Amputatiile membrului inferior sunt precedate de cele mai multe ori de ulceratii. La cei mai multi pacienti neuropatia diabetica periferica joaca un rol principal. Statisticile arata ca jumatate dintre pacienti au neuropatie si picior la risc.

Neuropatia duce la pierderea sensibilitatii si ulterior deformarea piciorului cu posibila modificare a mersului. La pacientii cu neuropatie traumele minore, cum ar fi purtarea incaltamintei nepotrivite, mersul descult sau orice alta accidentare minora pot duce la un ulcer cronic. Pierderea sensibilitatii, deformarea piciorului si limitarea mobilitatii articulare pot produce incarcare biomecanica anormala a piciorului. Ca raspuns apare batatura, frecvent hemoragia subcutanata si in final leziunea tegumentului. Indiferent de cauza, pacientul cu sensibilitate pierduta, continua sa mearga, impiedicand astfel vindecarea. Boala vasculara periferica in asociere cu o trauma minora poate duce la un ulcer dureros, ischemic. In ingrijirea piciorului diabetic un loc important il ocupa inspectia si examinarea regulata a piciorului.

Toti pacientii diabetici trebuie examinati o data pe an pentru a depista eventualele problem ale piciorului , iar cei cu factori de risc trebuie examinati chiar mai des ( la 1-6 luni). Absenta simptomelor nu inseamna neaparat picioare sanatoase, atata timp cat pacientul poate avea neuropatie, boala vasculara periferica sau chiar ulcer.

La examinare unui picior diabetic se urmaresc simptome ca: furnicaturi, durere, pierderea sensibilitatii, claudicatia, durerea de repaus, pulsul la pedioasa, modificarea culorii tegumentelor in pozitia decliva, culoare, temperature,edem, patologia unghiilor exenplu unghii incarnate sau micotice, bataturile, pielea uscata, fisurile, macerarea interdigitala, deformarile de degete, exemplu deget in ciocan, proeminente osoase.

Educatia pacientului joaca un rol important in preventive. Pacientul este invatat sa-si recunoasca problemele si mai ales ce masuri sa ia.

Va prezentam mai jos un caz in care ingrijim un picior diabetic al unui pacient.

inainte de tratament picior diabetic

Inainte de ingrijire picior diabetic

dupa tratament picior diabetic

Dupa ingrijire picior diabetic

 

Recomandarile sunt:

 • Verificati zi de zi, de preferinta seara si inainte de baia de picioare, daca exista leziuni sau alte probleme (vanatai, rani si bataturi). Se poate folosi o oglinda sau se cere ajutorul unei persoane apropiate , mai ales daca vederea este slaba.
 • Spalarea zilnica a picioarelor, cu o lotiune usoara de curatare sau cu un sapun de copii, sapunul conventional uscand prea mult pielea.
 • Nu se freaca picioarele cu perie sau manusa aspra din cauza riscului de ranire. Se foloseste un prosop moale, iar baia nu trebuie sa dureze mai mult de 3 minute.In caz contrar, pielea se inmoaie prea mult.
 • Temperature apei de baie sa fie maxim 35 de grade.Nu se face niciodata o baie prea fierbinte. Aceasta poate duce la arsuri, mai ales in situatia in care nervii sunt afectati.
 • Dupa baie piele se tamponeaza cu un prosop moale. Intre degete se sterge cel mai bine cu un servetel, care absoarbe umiditatea reziduala.
 • In cazul prezentei keratozei, o piatra ponce poate indeparta o data pe saptamana surplusul. In timpul sau dupa baia de picioare cheratina se inmoaie si se indeparteaza mai usor.
 • Din cauza riscului de ranire se evita folosirea de obiecte metalice (razatoare si lame).
 • Se scurteaza unghiile de la picioare o data sau de doua ori pe saptamana. In cazul in care apar probleme (unghia incarnate sau micoza) se recomanda ajutorul unui specialist.
 • Dupa uscare unui pacient ce sufera de picior diabetic se folosesc creme. Acestea nu se folosesc si in spatial dintre degete, deoarece umiditatea excesiva cauzeaza maceratie si favorizeaza infectiile. Multe produse contin uree (care asigura hidratarea pielii si previne keratinizarea excesiva). Ideal ca produsele pe care le folositi sa fie recomandate de specialist.

Incaltamintea nepotrivita este cauza majora de ulceratie! Este foarte important ca incaltamintea sa fie adaptata biomecanicii modificate si deformarilor. Masurile care se iau in aceste situatii sunt:

 • pantoful sa nu fie prea stramt sau prea larg;
 • atunci cand sunt cumparati pantofii sa fie de preferat la sfarsitul zilei.

Recomandarea este purtati incaltaminte speciala, inclusiv taloneti sau orteze individualizate. Cea mai frcventa cauza a ulceratiei este incaltamintea nepotrivita. Puteti beneficia de un tratament profesional pentru picior diabetic la cabinetul nostru de podologie. Pentru programari va rugam sa ne contactati la nr. de telefon 0771.458.874 / 0745.810.669.