Bulevardul Dimitrie Cantemir, Nr. 15, Bl. 9, Sc. 6, Ap. 191, Sector 4, București

Hematom subunghial

Hematomul subunghial este o colectie de sange in spatiul dintre patul unghial si unghie. In general sunt cauzate de diverse traume. Presiunea generata de aceasta acumulare de sange, sub unghie,poate provoca durere intensa, pulsatila la nivelul falangei distale (unghie mana sau picior). In unele cazuri o tumora sub unghie poate provoca zona intunecata, care poate semana cu un hematom subunghial.

Cauzele pot fi:

 • pantofi prea mici;
 • lovirea unei mingi (frecvent de fotbal);
 • lovire peste unghie cu un obiect dur (ciocan);
 • alergat;
 • mers pe jos pe o distanta mare;
 • presiuni repetitive la nivelul degetelor (de exemplu practicarea unui sport tenis sau handbal).

Leziunea de hematom subunghial este asemanatoare unei vanatai, in acest caz sangele se acumuleaza sub unghie si nu sub tegument si este deseori mai dureroasa pentru ca, spre deosebire de piele ,unghia nu se poate intinde si inflama.

Daca hematomul este mic si unghia nu e in pericol de a cadea se urmeaza un tratament conservator, adica evitarea eforturilor mari si purtarea de incaltaminte confortabila.

In cazul in care unghia afectata creaza discomfort, degetul devine cald, este recomandat sa se indeparteze partea de unghie sau evacuarea strict a hematomului, pentru a nu decola unghia , urmat de protejarea zonei pana cand o noua unghie creste la loc, proces care poate dura mai multe luni.

Pentru a trata hemaragia dureroasa si extinsa se foloseste o freza subtire pentru a penetra unghia si pentru a elibera presiunea.Dar acest lucru este recomandat doar in prima zi dupa trauma.Daca sangele se coaguleaza, nu se mai evacueaza si in acest caz se frezeaza toata zona cu hematom.

Post interventie recomandarile sunt:

 • igiena stricta (spalare cu apa si sapun) zilnic, pentru a preveni infectiile;
 • aplicare de bandaj, lejer, doar pentru protectie;
 • evitarea activitatilor fizice intense (mai ales in cazul sportivilor);
 • incaltaminte comoda;
 • pozitia piciorului usor mai ridicata decat restul corpului, ceea ce conduce la scaderea inflamatiei si durerii.

In functie de gravitatea accidentarii ne putem adresa si unui centru de primiri urgente pentru a primi ingrijiri medicale de specialitate. Medicul poate verifica daca in timpul accidentarii nu s-a produs cumva si o fractura a degetului si poate sugera un tratament adecvat atat si pentru hematom subunghial.

In cabinetul de podologie pacientul trebuie sa vina cu toata increderea, tratamentul nefiind dureros. Se aplica local solutie desensibilizanta si procedura de tratament este in acest fel lipsita de durere. In plus pacientul primeste toate sfaturile, legate de tratament, de care are nevoie pentru a-si desfasura in conditii normale activitatile zilnice de viata.

La cabinetul nostru de podologie suntem pregatiti sa va tratam afectiuni precum hematomul subunghial, pentru programari ne puteti contacta la 0771.458.874 / 0745.810.669