Bulevardul Dimitrie Cantemir, Nr. 15, Bl. 9, Sc. 6, Ap. 191, Sector 4, București

Micoza unghie

Micoza unghiei sau onicomicoza este cunoscuta popular si sub numele de Pecingine si se refera la infectia unghiilor cauzata de ciuperci (fungi).Micoza unghiei este o infectie comuna care afecteaza aproximativ 10% din populatia adulta si 20% din persoanele varstnice. Infectia poate fi intalnita unghiile atat de la main cat si de la picioare, insa frecventa este mai mare la unghiile picioarelor, in special la degetele mari. Infectiile fungice ale unghiilor sunt de obicei cauzate de o ciuperca care apartine unui grup numit dermatofiti, care poate provoca si alte tipuri de infectii in corp, insa pot fi cauzate si de candida. Afectarea unghiei nu poate fi considerata o boala grava, dar poate provoca durere, disconfort sau distrugerea unghiilor. Unghiile afectate de micoza sunt inestetice si pot avea un impact emotional care afecteaza calitatii vietii.

Fungii care duc la unghii micotice provin din mediu, in special din mediul umed si cald care predispune la micoze. Toaletele, dusurile, vestiarele, piscinele publice sunt exemple de locuri unde putem lua contact cu infectia. Contactul singur cu ciuperca nu este suficient pentru a te infecta.Este necesar sa existe leziuni minore intre unghie si piele astfel incat ciuperca sa poata sa patrunda sub unghie, in patul unghial. Daca unghia este expusa mediului umed, ciuperca se poate multiplica usor. Micoza unghiilor picioarelor este mult mai frecventa decat la unghiile de la maini. Picioarele sunt expuse umezelii nu numai atunci cand mergem cu picioarele goale in locuri publice, dar si atunci cand stam foarte mult timp incaltati. Transpiratia, caldura, lipsa de lumina si umiditatea fac ca ciuperca sa prolifereze. La nivelul picioarelor si in special al degetelor circulatia sangvina este mai lenta decat in alte parti ale corpului, astfel anticorpii si celulele de aparare nu ajung la unghiile picioarelor la fel de usor ca in alte parti de corp.

Transmiterea micozei este putin frecventa este putin frecventa. Micoza nu se transmite doar strangand mainile sau prin atingerea obiectelor manipulate de catre o persoana infectata.

Factorii favorizanti( de risc):- Pacientii ce degeraturi, traumatisme repetate, atletii;- Diabetul zaharat, varsta inaintata;- Utilizarea anumitor medicamente;- Probleme legate de imunitate sau de istoricul familial;- Psoriazisul;- Probleme circulatorii la nivelul membrelor inferioare. Sportivii reprezinta un grup de risc pentru micoza, datorita purtarii pantofilor in mod repetat, a transpiratiei si a umezelii si cu o predispozitie mai mare la traumatismele unghiei din cauza activitatii lor fizice.

Simptomele onocomicozei sunt:- schimbari de aspect ale unghiilor (culoare si grosime);- in cazuri severe durere. In cazul pacientilor cu diabet zaharat sau imunitate scazuta, unghia micotica poate fi o poarta de acces pentru bacterii, favorizand aparitia de infectii secundare, cum ar fi erizipel, celulita.

Semnele de micoza a unghiei sunt:

  • ingrosarea unghiilor;
  • fragilitate;
  • modificarea formei unghiei;
  • culoarea intunecata;
  • ridicarea unghiei de pe patul unghial.

 

dupa tratament

Inainte de tratament

tratament micoza unghie

Dupa tratament

 
Tratament micoza unghieEste o infectie dificil de tratat deoarece unghiile cresc lent si sunt putin vascularizate. De-a lungul timpului medicamentele utilizate nu s-au dovedit foarte eficiente, rezultatele au fost dezamagitoare avand in vedere recurentele. In ultimii ani tratamentele s-au imbunatatit , exista medicatie antifungica orala dar si tratamente locale.  Tratamentul este indelungat si pentru a evita recurenta este bine sa asociem tratamentul local cu curatarea regulata a unghiei si terapia laser. Principiul terapiei laser este fototermoliza selectiva, aceasta neafectand tesuturile inconjuratoare., iar pulsurile de energie foarte scurte ( nanosecunde) sunt adaptate pentru tratamentul onicomicozei. 

Formele de micoza a unghiei:

  • onicomicoza subunghiala distala, cea mai frecventa forma, afecteaza varful unghiei. Degetul unghiei este de obicei primul afectat. Acesta incepe cu o decolorare albicioasa, galbuie sau maronie , care se extinde treptat spre cuticula;
  • onicomicoza subunghiala proximala, mai rara, evolueaza de la baza unghiei spre varf. Acest tip este intalnit la pacientii cu imunitate scazuta;
  • onicomicoza superficiala alba, intalnita la copii si adulti, aproximativ 10% din toate cazurile, se caracterizeaza prin pete albe pe suprafata unghiilor. In situatia in care nu este tratata, petele se raspandesc centrifug pe unghie, lasand unghia alba, dura si fragila.

Tratamentul micozei unghiei poate sa previna complicatiile infectiei si leziunile permanente ale unghiei. La cabinetul nostru de podologie veti gasi medici pregatiti sa trateze unghia mictotica, pentru programarea contacteaza-ne la 0771.458.874 / 0745.810.669